Szemünk előtt a megoldás

A Hungaro-Rim Kft.-nél nem a fizetéssel fejeződik be a vásárlás. Minden egyes megrendelőnknek részletes tájékoztatást adunk arról, hogy az adott ülőbútort, asztalt hogyan érdemes beállítani annak érdekében, hogy utána egészséges munkaórák tízezreit tölthesse el minden dolgozó az irodai környezetben. A személyre szabott irodák megtervezése során gyakran derül fény arra, hogy megrendelőink korábban nem is gondoltak rá, hogy gerincünk védelme mellett bizony, látásunk megóvása érdekében is számos dologra érdemes odafigyelni.

„Ma már nincs irodai asztal számítógép és monitor nélkül. Utóbbinak legalább 50 centiméterre kell lennie a dolgozó szemétől”

 – ismerteti az ökölszabályt az ergonómiai szakértő. Urbánné Bíró Brigitta szerint, ha egy monitor – pláne több – van az irodai asztalunkon, akkor még ennél a távolságnál is nagyobbat kell hagyni, mert ellenkező esetben a dolgozó 1-2 óra alatt elfárad.

„A munkatárs elfelejt pislogni, szemszárazság jelenik meg nála”

– érzékelteti a helyzet komolyságát az Ergo Team Stúdió társtulajdonosa, aki arra sem győzi felhívni a figyelmet, hogy a monitor felső sorának mindig szem magasságban kell lennie a felhasználóval. Ellenkező esetben ugyanis nem csak a szemünk romlásával, de a hanyag tartásból eredő gerincproblémákkal is szembe kell néznie a dolgozónak. A szakértő szerint érdemes arra is figyelni az iroda berendezésénél – ahogy ezt mi is tesszük a Hungaro-Rim Kft. által berendezett irodákban -, hogy a lámpák ne csillogjanak bele a monitorba, mert az nagy kontrasztot okoz, ami jelentős mértékben fárasztja a szemet. Ugyancsak fontos jó tanács, hogy ne üljünk háttal az ablaknak, mert a kintről bejövő fény is ugyanilyen túlzott kontrasztot okoz, illetve rontja a monitoron megjelenő információk láthatóságát, mely jelentős pluszterhelést jelent a szemnek, és hosszútávon fárasztja a munkavállalót.