Állva dolgozhatunk a legmenőbb asztaloknál

Egyedi allítható magasságú asztal

Az elmúlt 5 évben ugrásszerűen megnőtt a munkahelyeken azoknak az állítható magasságú asztaloknak a száma, amelyeknél nem csak ülve, de állva is dolgozhatunk, ha úgy akarjuk. Az elsőre futurisztikus kinézetű irodai bútorokat főként a magyarországi tervezőirodák, belsőépítész irodák és az informatikusokat foglalkoztató cégek választják maguknak.

A Hungaro-Rim Kft. ergonómiai szakértője szerint az új trend hátterében egyértelműen az egészségügyi megfontolások állnak.

„Az ember testfelépítése olyan, hogy az ülőmunka jobban terheli a gerincet. Ha állva végezzük a munkát – akár egy szöveget gépelünk, akár egy tervrajzot készítünk – az úgynevezett lumbális szakaszon lévő csigolyák 40 százalékkal kisebb terhelést kapnak, mint ha ülve végeznénk el ugyanazt a munkát.”

– érzékelteti Urbánné Bíró Brigitta, aki az Ergo Team Stúdióval rendszeresen tart a cégeknek képzéseket az egészségesebb munkakörnyezet kialakításáról.

Kamatos-kamattal térül meg az óránként tartott 10 perces pihenő

Ma már a legtöbb irodai ülőbútor tartalmaz egészségvédő megoldásokat. A Hungaro-Rim Kft. által forgalmazott székek 100 százaléka rendelkezik ülésjavító megoldásokkal. A szakértő szerint ennek ellenére elmondható, hogy nem egészséges több órát egyhuzamban ülni az íróasztalunk előtt.

„A vérkeringésünk lelassul, elzsibbadnak a végtagjaink, izom letapadások alakulhatnak ki. Ráadásul előre döntött fejünk is óhatatlanul több kilogrammos terhelést ad a nyakizomnak, ami túlságosan megterheli az adott izomcsoportot”

– hangsúlyozza Urbánné Bíró Brigitta. Az ergonómus úgy véli, hogy 50 perc ülőmunka után fontos időt szánni a test átmozgatására, kimenni például a nyomtatóhoz vagy éppen a konyhába főzni egy teát. A szakértő a nemzetközi és a hazai tapasztalatokra hivatkozva is úgy látja: az a munkatárs, aki él a pihenőidők adta lehetőségekkel, a nyolcadik munkaóra során is hasznosabb munkaerőnek bizonyul, mint az a kolléga, aki reggel 8 és déli 12 óra között egyszer sem áll fel a székéből. További egészségmegőrző lehetőség a munkahelyi masszázs, melyet egyre több cég biztosít legalább heti egy alkalommal ülőmunkát végző munkavállalói számára. Ez a kiadás hosszútávon valójában profitként jelentkezik mindegyik munkaadónál.