Munkahely vagy home-office? Avagy jönnek a hibrid megoldások?

Az elmúlt másfél év alapjaiban változtatott meg mindent, amit eddig a világról, a lehetőségeinkről, az erősségeinkről és a gyengeségeinkről gondoltunk. Alapvető fogalmak és tények veszítették el korábbi jelentésüket, és nyertek teljesen más megvilágításban új értelmet. Minden megváltozott. A prioritásaink, a viszonyulásaink, a kapcsolatrendszerünk. 

 – Langer Zsuzsát, a Hungaro-Rim Kft. ügyvezetőjét kérdeztük arról, hogy a cég tapasztalatai alapján hogyan és miként hatottak mindezek a bútoripar és -kereskedelem tendenciáira.

Langer Zsuzsanna: – A Hungaro-Rim Kft. elsősorban közületi iroda- és ülőbútorok forgalmazásával foglalkozik, viszonteladói és direkt értékesítési rendszerben. A nemzetközi piac és gazdaság belassulása nyilvánvalóan a hazai piacra is begyűrűzött.  Bár azok a beruházások és fejlesztések, melyek már folyamatban voltak nem álltak le, azért érezhető volt a bizonytalanság, de leginkább az óvatosság. Érthető módon a munkakörülmények átrendeződése miatt eleinte a lendület kicsit alábbhagyott, később a megváltozott, adaptált helyzethez alkalmazkodva nagyjából helyreállt a rendszer. 

    – Mindenki számára szembetűnő változás volt a munkatér áthelyeződése a hivatalokból, ügyfélszolgálati irodákból és közületekből, a munkavállalók privát szférájába, otthoni környezetébe. Hogyan lehetett ezt szakmailag lekövetni, gyorsan alkalmazkodni az új igényekhez, kívánságokhoz?

L.Zs.: – A hazai viszonylatban egy-két évvel ezelőtt addig ismeretlen home-office fogalom mára már teljesen beépült a szókincsünkbe. Nincs olyan munkavállaló, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne találkozott volna a munkavégzés ezen módjával. Számtalan olyan munkahelyről tudunk, ahol szigorú feltételei vannak annak, hogy valaki munkáltatói engedéllyel otthonról végezhesse a munkáját. Gondolok itt például megfelelő, ellenőrzött online kapcsolatra, munkavédelmi szempontból biztonságos irodabútorokra és munkafeltételekre. Több nemzetközi márka kizárólagos forgalmazójaként a Hungaro-Rim Kft. kínálatában számtalan olyan dolgozóasztal, ergonomikusan kiképzett irodai forgószék található, melyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Így nem okozott gondot számunkra kiszolgálni ezeket az igényeket. 

    – Számítanak-e új elvárásokra, feltételekre az ügyfelek részéről ülő- és irodabútor megrendelések tekintetében?

L.Zs.: – Alapvetően azt gondoljuk, hogy hosszú távon a munkatér áthelyeződésének tendenciája nem lesz fenntartható a jelenlegi formában, hiszen a munkahelyi körülmények hatékonyabbak. A munkavállalók igénylik az együtt gondolkodás, a közös munka lehetőségét. Az számunkra is nyilvánvalóvá vált, hogy bizonyos változásokra, hibrid megoldásokra fel kell készülnünk. Szerintünk bevett gyakorlat lesz a home-office és az irodai munkavégzés keveredése. Véleményünk szerint kevésbé lesz igény az irodán belüli kizárólagos használatú munkaállomásokra, inkább part-time, osztott irodaeszköz használatra számítunk. 

    – Milyen megoldások állnak ehhez rendelkezésükre?

L.Zs.: – Cégünk az ülő-és irodabútorok forgalmazása mellett folyamatosan foglalkozik belső terek, irodák, ügyfélvárók kialakításával is. A különböző paravánok és egyéb kreatív megoldások segítségével lehetőségünk van olyan munkaállomások kialakítására, melyek kettő vagy több munkatárs által is használhatók, megőrizve az „én asztalom” érzést, de teret adva a munkatér gazdaságos kihasználásának.  

    – Milyen segítséget kaphatnak Önöktől azok a beruházási vezetők, lakberendezők, üzemeltetők, akik felismerve ezen új tendenciákat szeretnék átalakítani munkatereiket?

L.Zs.: – Szakembereink már a tervezés kezdeti fázisában 3D-s látványtervek készítésével segítik ügyfeleinket a munkaterületek, irodák, közösségi terek vagy home-office-ok kialakításában, hogy minél pontosabban elképzelhessék leendő munkakörnyezetüket. Elképzeléseiknek, terveiknek és költségvetésüknek megfelelően felmérjük az igényeket, összeállítjuk az általunk legalkalmasabbnak talált iroda- és ülőbútorok listáját, a kivitelezési megoldásokat és szállítási kondíciókat. Nemzetközi partnereink kínálata bármilyen igény kielégítésére lehetőséget biztosít számunkra. 

Hungaro-Rim Kft.

1163 Budapest, Cziráki u. 26-32. 27-es épület 1.em.
Telefon: (+36) 1 404 3093
www.hungarorim.hu