Egyenes út a görbe háthoz – népbetegség lett a rossz tartás

Egyenes út a görbe háthoz

A digitalizáció térnyerésével minden eddiginél több időt tölt az emberiség a számítógépek előtt. Ha az órákon át tartó munkavégzés rossz testtartással párosul, annak hamar jelentkeznek az egészségügyi tünetei is.

Urbánné Biró Brigitta, a Hungarorim ergonómiai szakértő partnere azt mondja: amíg az ezredfordulón főként a negyvenes éveikben járó korosztályra volt jellemző a gerincsérv, a csigolyakopás és az ínhüvelygyulladás, addig 2022-ben már egyre több 30 év alatti fiatalon jelentkeznek ugyanezek a tünetek, jórészt a silány minőségű ülőbútorok és azok rossz használata miatt.

„Alapvetően a szavannákra született az ember, tehát a testfelépítése még mindig az állásra van kialakulva. Hogy ha az álló helyzetben történő gerincterhelést vesszük 100 százaléknak, akkor az ülő testhelyzetben 140 százalékos a gerinccsigolyák terhelése.”

– érzékelteti Urbánné Bíró Brigitta, azt a hatást, ami akkor nehezedik ránk, amikor magunkat kihúzva ülünk az irodában. Az Ergo Team Stúdió egyik tulajdonosa szerint ha vállból előre hajolunk vagy éppen „lecsúszunk a székükben”, ez a terhelés 200 százalékosra is felmehet. Mint mondja: a legnagyobb nyomás főként a derékszakaszt és a nyaki csigolyákat érinti.

Szerencsére egyre több vállalat is felismeri, hogy érdemes olyan többfunkciós ülőbútort venni, ami személyre szabható, és ezzel is a munkatárs egészségét védi – teszi hozzá az ergonómus. Urbánné Bíró Brigitta rendszeresen tart előadásokat, úgynevezett egészségnapokat, ahol elmondja a jó testtartás ismérveit, és praktikákat, ötleteket mutat az érdeklődőknek az egészséges munkavégzéshez. Az ergonómus a GE és a Coca-Cola magyarországi leányvállalatainál is megfordult már, illetve cégünk számos olyan partnerénél tartott már előadást, ahol felismerték, hogy a munkavégzés hatékonyságát jelentős mértékben növeli, ha odafigyelünk munkahelyünk ergonómiájára az egész napon át hatékony munkához nem elég fejben ott lenni, a többi testrészünkre is gondolni kell…