Állva maradni az ülőbútorok piacán!

2022-ben is várakozáson felül teljesített a Hungaro-Rim Kft.

Ez lenne a hét szűk esztendő a világgazdaságban? Nem tudni, de ha igen, elmondhatjuk azt is, hogy három már eltelt belőle. A 2019 végén kezdődő koronavírus-járvány éppen csak lecsengett 2022 februárjában, amikor elkezdődött az orosz-ukrán háború. Akadozó globális ellátás, magas infláció és egekbe szökő energiaárak sújtják külföldön és idehaza egyaránt a vállalkozó szférát. De ahogy mondják, innen szép nyerni! „A Hungaro-Rim Kft. a 2008-as válságból is erősebben jött ki, és ezt most is elmondhatjuk. Idén ugyanis a tavalyi év forgalmát meghaladóan jól alakult az irodapiaci megrendeléseink száma.” – vont gyorsmérleget a karácsonyi ünnepek előtt Langer Zsuzsa, a Hungaro-Rim Kft. ügyvezetője.

A gazdasági újságírók már szinte az összes jelzőt elhasználták. Milyen év volt a 2022-es esztendő?

Egy szóval? Küzdelmes. Talán ez a legjobb kifejezés rá. Hírlevelünk olvasói számára nem kell ecsetelnem hosszasan, hogy a kkv-szektor szereplői számára milyen kihívásokat hozott az idei év. Ebben a helyzetben egyet tehettünk: igyekeztünk úgy reagálni a megváltozó piaci környezetre, hogy partnereink – köztük az évek óta hűséges ügyfeleink – ebből a lehető legkevesebbet érezzék meg. Az infláció – mint mindenkit – minket is sújtott, de nem nyerészkedtünk rajta. Csak akkor és csak annyit módosítottunk az árazáson, amennyi elengedhetetlenül muszáj volt. A futó projektek közül mindegyiket rendben, határidőre teljesítettük, és a szolgáltatásaink megszokott minőségéből sem engedtünk. A megnövekedő világítási és fűtési költségeink ellenére sem tettünk lakatot a 160 négyzetméteres bemutató termünkre. Ugyanúgy nyitva áll az ajtónk a céges és magán megrendelők előtt, ahogy korábban is.  

A home office után szép lassan visszatért az élet a hazai irodákba is. Milyen volt 2022 az irodafejlesztési megrendelések szempontjából?

Az idén 22 éves Hungaro-Rim Kft. kezdetben ülőbútorok forgalmazásával foglalkozott, majd az elmúlt tíz évben fokozatosan bővült a portfóliónk a komplett munkahelyi kivitelezések irányába. Ma már elmondható, hogy padlótól a plafonig megtervezzük az irodákat.  Dizájner és belsőépítész partnereink 2022-ben sem unatkoztak. Az óbudai, görgőket forgalmazó Roll-N Kft. és a móri autóipari berendezések gyártására szakosodott FRIMO megbízása két jó példa arra, hogy miért érdemes velünk együtt megálmodni azt a teret, ahova a tőlünk rendelt asztalokat, székeket és bútorokat helyezik el. A komplex megrendelés előnye, hogy a vásárlónak nem kell megosztania a figyelmét és egyeztetnie a kivitelezők, beszállítók között, ami különösen akkor okoz kellemetlenséget, ha az egyik szereplő valamilyen ok miatt megcsúszik. Nálunk ez soha nem fordulhat elő! A Hungaro-Rim Kft. szakemberei az első tervektől kezdve az utolsó bútor összeszerelésével bezárólag, egyeztetett ütemterv szerint alakítják ki az irodabelsőt. Több olyan megtisztelő visszajelzést is kaptunk, ami az ügyfél kommunikációnkat dicsérte. Büszkén mondhatom, hogy a rugalmas és gyors reagálás mára egyfajta védjegye lett a Hungaro-Rim Kft-nek.   

A technikai fejlődés az ergonomikus megoldások mennyire köszönnek vissza a 2022-ben átadott irodákban?

Szerencsére elmondható, hogy egyre több olyan megrendelőnk van, aki nem csak az árcédulát nézi. Helyette úgy gondolkodik, hogy például egy több ponton állítható, ergonomikusan kialakított székben ülő munkatárs hatékonyabban látja el a feladatait a hetedik munkaórában, mint az, akinek egy „fapados” változat jutott. Az ergonómiát nem lehet félvállról venni. Hogy ha az álló helyzetben történő gerincterhelést vesszük 100 százaléknak, akkor ülő testhelyzetben már 140 százalékos a gerinccsigolyák terhelése. Képzeljék el, hogy amíg az ezredfordulón főként a negyvenes éveikben járó korosztályra volt jellemző a gerincsérv, a csigolyakopás és az ínhüvelygyulladás, addig 2022-ben már egyre több 30 év alatti fiatalon jelentkeznek ugyanezek a tünetek, jórészt a silány minőségű ülőbútorok és azok rossz használata miatt. Örömmel számolhatok be arról, hogy mi, a Hungaro-Rim Kft-nél azt tapasztaltuk, hogy a megrendelők igyekeznek felelősen dönteni. És ez nemcsak a versenyszférára, hanem az önkormányzati, közületi megbízóinkra is igaz. A komáromi Szolgáltatóház és a sárbogárdi Inkubátorház kivitelezése során is jellemzően azokat a felső-középkategóriás ülőbútorokat, például a RIM termékeit telepítettük, amelyeknek jó ár/érték arányával kezdettől fogva ismert Magyarországon a Hungaro-Rim Kft. Iparági érdekességként el tudom mondani, hogy egyre többen rendelnek tőlünk olyan asztalt, ami mellett állva is tudnak dolgozni. Az elsőre futurisztikus kinézetű irodai bútorokat főként a magyarországi tervezőirodák, belsőépítész irodák és az informatikusokat foglalkoztató cégek választják maguknak. Amiben most élünk, a szakemberek szerint nem más, mint az „egészség évtizede”. Ez pedig a gyártókat is egyre inkább ezeknek a szempontoknak a figyelembe vételére sarkallja a tervezés során. A napokban véget ért kölni Orgatec kiállításon több korszerű bútorral debütált csehországi anyagyárunk. Ezek a világújdonságok természetesen a Hungaro-Rim Kft. kínálatában is visszaköszönnek majd 2023-ban, ahogy arról legutóbbi hírlevelünkben is beszámoltunk.

Ha már szóba került a média, milyen fontos újítást hozott a 2022-es év ezen a területen?

Mertünk nagyot álmodni. Egy évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy teljesen újratervezzük a kommunikációs platformunkat. Ennek első, jól látható jele volt a www.hungarorim.hu honlapunk vizuális megújítása. A weblapra látogatók egyszerűen, átláthatóan, gyorsan megtalálhatják a több ezer tételből álló palettánkról mindazt, amit keresnek. E mellett elindítottuk iparági hírszolgáltatásunkat is, ami túlzás nélkül hiánypótlónak számít ma ezen a piacon. Olyan újdonságokról, érdekességekről számolunk be, amik adott esetben megrendelőink választását is megkönnyítik egy újabb beszerzés előtt állva. Ezzel az plusz szolgáltatással is szeretnénk meghálálni meglévő partneri hűségét és leendő partnereink bizalmát. Hiszünk abban, hogy olvasóink – például a hírleveleinken keresztül –hiánypótló szakmai információkhoz juthatnak az irodabútorok világából. Sőt, most még nyerhetnek is. Aki figyelmesen elolvassa a december 6-i hírlevelünket, jól válaszol a kérdésünkre, és a szerencse is mellé szegődik, az egy vadonatúj RIM ülőbútort vehet át tőlünk még a karácsonyi ünnepek előtt.