Közös ügyeink

Dr. Vasváry-Nádor Norbert belsőépítész

Interjú: Dr. Vasváry-Nádor Norbert,belsőépítész,oktató, habil egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem

Mondhatni, a belsőépítész az irodabútorok karmestere. Ő választja ki többek között, hogy melyik asztallal, ülőbútorral, szekrénnyel, elválasztó paravánnal szeretne dolgozni. A lényeg, hogy a végeredmény „megszólaljon” és visszaigazolja a megrendelő cégének arculatát, visszafogott vagy éppen merész vágyait. Ebben a kihívásokkal teli munkában Dr. Vasváry-Nádor Norbert régóta elismert szakértőnek számít Magyarországon. Így öröm arról is dicsekedni, hogy lassan 2 évtizede a Hungaro-Rim Kft.-hez is szoros kapcsolat köti a fiatal tervezők százait tanító pécsi designert.

Nem ma történt, amikor először beszéltek egymással… Hogy miről, arra már a Hungaro-Rim Kft-nél sem könnyű visszaemlékezni, olyan régen volt.

Én 2001-ben végeztem a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, mint belsőépítész- bútoripari formatervező művész. Nem sokkal később elindítottam az azóta is működő cégemet, az Alkalmazott Művészeti Stúdiót. Az első megrendeléseim során telefonáltam Jánosékra (Andráska János, alapító Hungaro-Rim Kft.) mert kinéztem magamnak az egyik munkához az általuk forgalmazott RIM székeket. Milyen érdekes, akkor még nem is volt Internet, a hírforrást sokszor a szakmai szóbeszéd jelentette. Nekik pedig már ekkor jó hírük volt azért, mert a maihoz képest jóval gyérebb felhozatalban kínáltak jó minőségű, felső-középkategóriásnak számító ülőbútorokat. Az első közös megrendelés után megmaradt közöttünk a munkakapcsolat. Legutóbb éppen egy magyar nagykövetség belsőépítészeti kialakítását, bútorterveinek elkészítését bízták rám, és a kivitelezők megbízható partnert kerestek. Ilyenkor ők mindig az első között jutnak az eszembe. De szintén mostanában történt, hogy a bútoripar egyik meghatározó alapanyag értékesítő cége, a Jaf Holz Ungarn Kft. pesti bemutatótermét kellett megálmodni. Ahhoz ugyancsak RIM bútorokat használtunk fel.

Úgy tudom, hogy nem csak vevő-eladó kapcsolat van Önök között, hanem a hazai formatervezői képzésben is megvalósítottak egy rendhagyó projektet, igaz ez?

Én a munkám mellett mind a mai napig tanítok. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai karán vezetem az Ipari termék és formatervező képzést. Itt találtam ki, hogy írjunk ki egy pályázatot fiatal hallgatóknak innovatív ülőbútorok tervezésére. Ennek lebonyolításában volt partnerünk a Hungaro-Rim Kft. A kihívás megmozgatta a diákok fantáziáját, több mint 120 pályamű érkezett. Úgy gondolom, hogy ezek a „fejtörők” remekül kiegészítik az egyetemen zajló elméleti oktatást. A pályázat ráadásul nemzetközi szintre is lépett, a RIM cseh gyárával karöltve több ország egyetemi hallgatói is összemérhették szakmai tudásukat. Amit a Hungaro-Rim Kft. vezetőiben nagyon értékelek egyébként, hogy mindig jól kiszolgálták a tervezői közönséget. Havonta, kéthavonta lehet velük személyesen találkozni. Ilyenkor elhozzák a legújabb anyagmintákat, beszámolnak az olyan szakmai fejlesztésekről, ami a belsőépítészt naprakésszé teszi.

Belsőépítész

Apropó, milyen trendekről lehet beszélni napjainkban, amikor arról esik szó, hogy miként rendezzünk be egy irodát 2022-ben?

Folyamatosan változik a világ, pláne ha arra gondolunk, hogy mi volt mondjuk a 2000-es évek derekán. Most a megrendelők főként a loft terű helyeket, megoldásokat kedvelik. A fiatalos startup cégekről általánosságban elmondható, hogy szeretik a színes tereket, színes bútorokat. Ezáltal folyamatos ingert próbálnak elérni az ott dolgozóknál. Természetesen emellett ugyanúgy megvan az a megrendelő, aki a letisztultabb formákat, színeket keresi. Ennek az oka az is, hogy egy vállalkozásnak a cég (anyacég) arculatának jegyeit is magán kell viselnie. Az biztos, hogy az iroda megjelenésében mindenki arra törekszik, hogy jó benyomást keltsen az üzleti partnereire. Két évtized tapasztalata alapján mondhatom azt, hogy egyértelműen a minőség irányába mozdult a piac. Másik fontos tapasztalat az egészségeses munkakörnyezet megteremtésének az igénye. A személyre szabható, több ponton állítható ülőbútorokra – amilyenek a RIM termékei is – igény van a piacon. Egyre több foglalkoztató jött rá, hogy nem érdemes kifárasztania délutánra a beosztottját egy olcsó, vacak székben, mert az a hatékonyság rovására megy. Ezzel kapcsolatban egyébként van egy merész álmom: nagyon szívesen bővítenénk a Hungaro-Rim Kft. portfolióját egy magyar tervezésű ülőbútorral. Ehhez a megrendelői visszajelzéseket, szakmai tapasztalatainkat egyaránt felhasználnánk, természetesen egy kis „magyaros ízt” is csempészve  a végeredménybe.