Az egyedi az új sztenderd? Cégre szabott iroda épült a móri FRIMO-nál

FRIMO irod - Hungaro-Rim

Móron, a híres borvidék központjában helye van a hasonlatnak, amikor azt írjuk, hogy sikerült házasítás. A praktikumé az egyediséggel. A 14 ezer lakosú Fejér megyei kisvárosban található FRIMO Hungary Kft. tárgyaló bútorok beszerzésére és munkaállomások kialakítására bízta meg a Hungaro-Rim Kft-ét. A német központú, több kontinensen jelen lévő, egyedi autóipari gépek és berendezések gyártására szakosodott cég olyan otthont szeretett volna teremteni a mérnökeinek és a sales-es csapatának, ami visszatükrözi a vállalat minőség iránti elkötelezettségét, egyúttal naprakész munkakörnyezetet teremt. A „2022-es móri cuvée-t” máris kinyitjuk.

A piacon öt évtizede jelen lévő, nagy múltú vállalatcsoport, a FRIMO Hungary Kft. magyarországi központja a közelmúltban nyert K+F pályázatot műanyagipari technológiák fejlesztésére. A támogatás része volt az is, hogy a nyertes pályázó 21. századi színvonalú munkaállomásokat alakítson ki. Ennek megteremtésében esett végül a választás a Hungaro-Rim Kft-re.

„Egyedi technológiák fejlesztésével és gyártásával foglalkozunk, ezért azt szerettük volna, hogy ennek megfelelően ne csak a gyártósor legyen egyedi, hanem az azt kiszolgáló részleg is”

– foglalta össze tömören a FRIMO Hungary Kft. gazdasági vezetője azt, hogy mi volt a legfontosabb kiindulópontjuk a beruházás kezdetén. Stéger Tamás elmondta: a Hungaro-Rim Kft. munkatársai összesen tizenhárom, a mérnököket kiszolgáló kis irodát, négy nagy irodát, egy étkezőt, egy tárgyalót és egy recepciót bútoroztak be a projekt során.

A Hungaro-Rim Kft.-vel tartott egyeztetések során esett a választás például azokra az elektromotorral működtetett, fokozatmentesen állítható asztalok leszállítására, amelyeknél a munkatárs, ha akar ül, ha akar áll, a lényeg, hogy a komoly szellemi munkát végző tervező egy gombnyomásra meg tudja változtatni az asztallap magasságát.  Erre azért van szükség, mert sokan úgy dolgoznak, hogy egy darabig ülnek, majd fél-háromnegyed órát állva folytatják a munkájukat, így kímélve a gerincüket – tudtuk meg a gazdasági vezetőtől.

„A speciális L-alakú asztalok megrendelésekor szempont volt az is, hogy azoknak megfelelő mélységük legyen. Egy mérnök minimum kettő, néha három monitor előtt is ül, amelynek az elhelyezése önmagában területet kíván”

– árulta el Stéger Tamás, hozzátéve: a fejlesztés részeként az asztalok oldalait 30-40 centiméter magasságú, speciális zajszigetelő szövettel borított bútorlap szegélyezi.  Mint mondja, ez is azt szolgálja, hogy az elmélyülten alkotó dolgozókat semmi se zökkenthesse ki a gondolkodásból. „Azt sem akartuk, hogy spagetti parti legyen az asztalokon, ezért azokon a tápegységeket, kábeleket úgy vezettettük el, hogy ne látszódjanak” – teszi hozzá találóan a FRIMO Hungary Kft. gazdasági vezetője.

FRIMO irod - Hungaro-Rim

A FRIMO Hungary Kft. németes precizitással állt hozzá az irodaépítéshez is. Ennek a jegyében elsőként úgynevezett demo asztalt készítettek el, még saját maguk. Ezt a kollégák hónapokig tesztelték, majd a tapasztalatokat összegezve a végleges változatot a Hungaror-Rim Kft. gyártotta le.  A beruházás érdekessége volt, hogy a felek tekintettel voltak a székek kiválasztásánál az ergonómiai szempontokra is, beleértve a kollégák fizikai adottságait is, például a testmagasságukat. Így történt, hogy az egyik mérnök egyedi igényeihez igazodó széket kapott az asztalához, ezzel téve számára is kényelmessé a munkavégzést.  

„Az ok, ami miatt a Hungaro-Rim Kft.-re esett a választásunk, hogy ők voltak azok, akik minden változtatási igényünknek meg tudtak felelni, és nem a kifogásokat keresték.”

– jegyzi meg FRIMO Hungary Kft. gazdasági vezetője, aki végül fontos pozitívumnak nevezte azt is, hogy a Hungaro-Rim Kft. csapata nem csak a fizikai teljesítésre fektetett hangsúlyt, hanem ezzel párhuzamosan az adminisztrációs munka gördülékenységére is. Ez  – Stéger Tamás szavaival élve – még nem  számít magától értetődőnek Magyarországon.