Japánt idéző robotizáció a csehországi gyárunkban

Hívják 4. ipari forradalomnak vagy egyszerűen csak a digitalizáció térnyerésének. A lényeg az, hogy az elmúlt 20 évben egyre több iparágban tör utat magának a számítógépes alapon működő logisztika és a gyártási folyamatok robotizációja. Ez alól az ülőbútorok gyártása sem kivétel. Csehországi gyárunk, a RIM az elmúlt két évben a közép-európai régió – túlzás nélkül – legkorszerűbb üzemegységét hozta létre. Máris mutatjuk a fejlesztéseket.

Ilyen az innovatív szállítószalag

A Tlumacov-ban található RIM üzemcsarnokának munkatársai minden eddiginél jobb helykihasználtsággal tudják megoldani a termékek mozgatását. A 7 méter magasságú csarnokban egy második emelet létrehozásával eleve sikerült megduplázni a tárolói kapacitást. Mindez önmagában persze kevés lenne a közkedvelt RIM szék gyors kamionba juttatásához. Ehhez kellett a vadonatúj, 260 méter hosszú görgős pálya is, ahol a beépített szoftver az „úr”. Ez azt jelenti a számok nyelvén, hogy az árumozgatási sebesség ma már önmagában másodpercenként fél métert tesz ki. Vagyis óránként 500 terméket tud a rendszer kimozgatni a csarnokból. Anyagyárunktól tudjuk azt is, hogy a digitalizálásnak köszönhetően percre pontosan nyomon követhetővé vált az is, hogy a megrendelés milyen gyártási fázisban van, hogy minden elkészült-e, illetve hogy a félkész termékek hol találhatóak éppen.

Nem lazsálnak a robotok

A gyártás másik segítője az Aubo i10 kollaboratív robot lett. Ez a speciális eszköz a Flexi szék háttámláiba történő csavarok rögzítésében segít. Mindenki elképzelheti azt, hogy egy dolgozónak korábban ugyanennek a 19 csavarnak a beszerelése milyen hosszadalmas és fárasztó tevékenységet jelentett egy 8 órás műszak során. A monoton munka ráadásul növelte a hibalehetőséget is, amit a robotok megjelenésével viszont teljesen sikerült kiküszöbölni a partnercégünknél. Európa egyik legkorszerűbb gyárába egyébként a HungaroRim vezetőiként mi is rendszeresen megfordulunk, mondhatni „hazajárunk”. Így a saját szemünkkel győződhettünk meg arról, hogy milyen az, amikor az említett 19 csavar beszerelésével szűk 2 perc alatt elkészül egy háttámla. Kiderült az is a mustra során, hogy robotok bizony „nem unatkoznak”. A számos európai országban népszerű RIM termékek iránt akkora az igény, hogy csak a karfákból 250 ezer darabot szerelnek össze ezek a gépek a megújult csehországi gyárunkban.